CARDIAC CLINIC

LOCATION

Városmajor street, Budapest, Hungary

PROGRAM

University Hospital

YEAR

2018

DONE AT

Plant Atelier Peter Kis

STATUS

Tender

The overall GFA of the project is 5000 m2. The building will cater for the cardiac imaging of the Városmajor clinic. The back of the building marks a boundary between the free standing villas of the Kissvábhegy, while at the front it connects to the continues development pattern of the Városmajor street. The front of the building fits the rhythm of doors and windows of the street, while the mass acknowledges the more sculptural villa blocks of the hillside. The corner of the building is lifted, to relate to the parent institution on the opposite side of Acsády Ignác Street, while on the other side taking into account the height of the building at the neighboring building of Városmajor Street. To widen the pavement; the ground floor of the house is set back by 1,5 meters, providing convenient traffic and an open street front for pedestrians. The higher corner element and the transparent entrance clearly indicate the main entrance to the patient care, which opens from Városmajor Street

The columns mark and frame the staircase and the elevator, from which the reception at the ground floor and the central waiting area are accessible. The elevator, which opens from the street, will be an integral part of the transparent façade, enabling the patients to reach the patient’s waiting room from the street level. The building fits in the street environment, and does not try to stand out spectacularly. The facade is made of brick, concrete, glass and green aluminum. The brick in contemporary Hungarian public buildings is a neglected material, but in the neighbourhood of Városmajor Street, its aptitude, aesthetic values and its sustainability are proven by many historical examples such as Szent János Hospital. Brick represents a friendly atmosphere, a human scale, and on the other hand it is possible to emphasize the monolithic character of the building when exposed to a large surface. The brick facade surfaces emphasize the sculptural architecture

the house, the character of the public building. We also use pierced brick surfaces, on the east and south facades such as under the bridge waiting window, keeping the closed character of the façade, yet providing daylight in the waiting room in a special and aesthetically pleasing way. While the waiting rooms on the ground floor and at the ambulance level and the high curtain walls of the top floor level are transparent and bright spaces, the doctor rooms and the medical spaces are more intimate. The highest floor and the accompanying roof terrace provide a space for reception of representative events. Plants have an important role in the building. The terrace on the highest floor has a small garden area. We also designed a space suitable for plants at the ground level which cheers up the atmosphere of the waiting room. A similar solution is used for the offices at the ambulatory level at Városmajor street façade.