IMU HOSPITAL

LOCATION

Bukit Jalil, Kuala Lumpur, Malaysia

PROGRAM

University Hospital

YEAR

2017

DONE AT

CPG Consultants

STATUS

Under Construction; to be ready in 2021

The overall GFA of the project is 58.000 m2; a hospital design for 312 beds. The building is planned to be built in 2 phases. Phase 1 will cater for 96 beds and has a GFA of 19.000 m2. Even though the hospital comprises many different functions in a relatively small footprint, the main focus of the design is to find a common language and to bind all these components together. The 3 main components of the building are the podium (basement until 3rd floor), the wards (4th, 5th and 6th floor) and the carpark building. All these elements will have their own character, but at the same time they are well connected to each other. In the façade design there are certain binding elements; such as the large frame around the hospital building, the blue frame around the stair cores and the fins. These elements are uniting the podium and the wards with each other.

Another important aspect is the window modulation. It is designed to easily reflect the functions of the spaces behind it. The panels are regulated with certain dimensions so that only the infills within the modulation need to vary accordingly. The horizontal modulation is based on 1000 mm (which derives from the grid of 8000 mm). The width of the windows varies between 1000 mm and 2000 mm. The vertical modulation consists of a 1000 mm lower panel, a 1700 mm mid panel and a 700 mm higher panel. The different panels can be glass, M&E louvers and if none of those is required there is a specific paint finish on the external facade to allow for a regular look. Where form follows function, this will translate into an interesting visual effect on the façade while maintaining some form of regularity for ease of construction.

To enhance verticality , our team has decided to place vertical fins on the façade. To create a more welcoming atmosphere, we are proposing to use different colors for the fins. To attain a more vertical feel, it has been decided to extend the fins to the podium, including the second and the third floor at the North façade. This is why the window modulation of those floors follows the ward floors. The fins are also placed on the two sides of the windows. It was a fascinating challenge to learn about all the technical requirements of a hospital. Our team was continously co-ordinating with the medical equipment planners and the management of the International Medical University to make sure that the building would properly fulfill its function.