«     VÁROSI KREATIVITÁS     »

ÉV

2016

CÍM

Project Beta

PROGRAM

Középület

HELYSZÍN

Binnenrotte, Rotterdam, Hollandia

STÁTUSZ

Koncepció

Míg a városok lakói szabad gondolkodásmódjukról híresek, a városi közterek sokszor úgy vannak kialakítva, hogy azok folyamatos kontroll alatt legyenek tartva. Ezáltal sokaknak nem adatik meg az a hely, ahol szabadon alkothatnak. Projektünk egy tervezésen alapuló kutatás, amely a köztereken történő városi kreativitást ösztönzi.

Projektünkben a városvezetés ráruházza a köztér fejlesztésének feladatát a városlakókra oly módon, hogy egy – a városlakók által választott és a városvezetés által jóváhagyott – szakértőt bíz meg a tér kurátorának szerepével. Akinek feladata, hogy biztosítsa az alapvető szabályok tiszteletben tartását, ily módon a polgárok lehetőséget kapnak a szabad térhasználatra és téralakításra, a városvezetés pedig nyugodt lehet azzal kapcsolatban, hogy a köztér továbbra is jó kezekben van.

Úgy gondoljuk, hogy egy jól elhelyezett, izgalmas tér, amely többféle interakcióra ad lehetőséget, hosszú távon is odavonzza a játszani és alkotni vágyókat. Az alapelemeket öt előregyártott betonformából készítik, amelyek különféle helyzeteket teremtenek arra, hogy az emberek különbözőképpen reagálhassanak rájuk. Mindez azt bizonyítja, hogy egy kis kezdeti beruházás nagyszerű sokféleséget teremthet a közösség részvétele által.

Az előregyártott beton elemek évszázadokon keresztül megmaradnak, míg az emberek véleménye és hozzáépített alkotásai változnak. A tervező számára kérdés marad, hogy milyen lesz a projekt 2, 20, vagy 200 év múlva. Ez azt jelzi, hogy a város jövője nem a tervezőktől kellene, függjön, hanem az ott lakó emberek kreativitásától!