Dementia-friendly Environment design example

Demenciabarát
Környezet
Magyarország

WeCare architecture team Hungary Orsolya and Ian

Üdvözüljük, Orsi és Ian vagyunk. Aktív, egészséges belső tereket és épületeket tervezünk. A “Demenciabarát Környezet Magyarország” kezdeményezésünkkel egy jobb világért dolgozunk a demenciával élők számára!

Vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy megtudja, hogyan válhat an Ön saját lakása vagy idősek otthona demenciabaráttá.

A demencia ellátás jelentősége Magyarországon

Az elmúlt 20 évben 5 évvel nőtt az átlagos várható élettartam Magyarországon, az egészségügyi szakemberek pedig egyre jobban és hamarabb felismerik a demenciát, így a demenciával diagnosztizáltak száma évről évre növekszik. Jelenleg számuk Magyarországon 250 000 körüli.

Mindez azért lényeges, mert a demencia egy jelenleg gyógyíthatatlan, halálos betegség, amely óriási hatással bír nem csak magukra a betegekre, hanem családtagjaikra és barátaikra is. A demenciával élők ellátást igényelnek, de korai diagnózissal és megfelelő támogatással hosszabb ideig aktívak és függetlenek maradhatnak. A demenciával való együttélés része, hogy megtanuljuk, hogyan kell gondoskodni a demenciával élőkről. Mi, a WeCare architecture-nél segítünk a demenciabarát környezet megtervezésében, ahol ez az aktív és függetlenebb életmód könnyebben meg tud valósulni.

Demenciabarát környezet

Ha valaki demenciával él, a kognitív, érzéki és fizikai képességei gyengülnek. A napi teendők ezáltal nehézzé vagy akár lehetetlenné válhatnak, ami nagyon frusztráló tud lenni. Ha megértjük, hogyan csökkennek valakinek a képességei, akkor az ő egyedi igényeire tudunk otthont tervezni. A demenciabarát környezet olyan otthon, amely támogatja és lehetővé teszi a demenciával élők számára, hogy kevesebb stressz mellett aktívak maradjanak.

Mit csinálunk mi?

A demenciabarát környezetnek nem kell többe kerülnie, mint bármely más belső térnek vagy dizájnnak. Sok esetben néhány belső változtatás már sokat segíthet. Az alábbi képek 3 példán keresztül mutatják be a demenciabarát környezet kialakításának módjait:

Otthon élőknek

Az otthonra javasolt legtöbb átalakítás kis léptékű és meglehetősen pénztárcabarát. Egy konkrét szempontrendszer alapján dolgozunk, de olyan megoldásokat kínálunk, amelyek megfelelnek otthonának, személyes körülményeinek és költségvetésének.

Nem mi végezzük el az átalakításokat, ezeket önállóan vagy kivitelező segítségével valósíthatja meg.

Idős otthonoknak

Azáltal, hogy egy idősek otthonának tervezésénél figyelmet szentelünk a demenciabarát környezet kialakítására, a lakók tovább önállóbbak maradhatnak, és ily módon több idő marad a társadalmi interakcióra. Ezáltal a látogatókat is segítjük abban, hogy kapcsolatot teremtsenek szeretteikkel. Például egy nosztalgia sarok kialakítása segíthet felidézni a pozitív emlékeket. A WeCare egyik szolgáltatása, hogy konzultáció formájában támogatást nyújt az idős otthonok felújításának, átalakításának tervezésénél.

Ingyenes online előadások

Demencia és Építészet [EN]

a budapesti Kortárs Építészeti Központ részére  (KÉK) 

Demenciabarát Környezet [HU]

az ‘Alzheimer Café Budapest 12. kerület’ részére

Partnerek és szponzorok

Dementia Friendly Environment logo sponsor NKA
Dementia Friendly Environment logo sponsor KÉK
Dementia Friendly Environment logo sponsor Dutch embassy

Kapcsolat

Alakítsa át otthonát demenciabaráttá!
Hungarian architect Orsolya Mátyus

Írjon e-mail-t Orsolyának! 
Orsolya.M(kukac)WeCare.hu