Mennyire demenciabarát az otthona?

Tesztelje otthonát 5 egyszerű kérdéssel, és derítse ki, hogyan teheti környezetét demenciabaráttá!

(Húzza az egeret a képre, hogy megtalálja a válaszokat!)

1. Kérdés

A padló matt és csúszásmentes anyagból van?

A fény könnyen visszatükröződhet a padlóról a szembe, mely zavaró lehet. Jó megoldás, ha a padló matt anyagból van, amely elnyeli a fényt.

Demencia esetén az egyensúly és a motorikus képességek gyengülnek, így a csúszós padló rendkívül veszélyes lehet. Fontos, hogy ezeket a felületeket érdesebbé tegyük, hogy megelőzzük a balesetveszélyt.

2. Kérdés

Használ olyan útbaigazítókat, mint például címkék a fiókokon és ikonok a fürdőszoba ajtaján?

Emlékezetkiesés esetén hasznos, ha bizonyos eszközök támogatást nyújtanak azzal kapcsolatban, hogy mi merre található. Címkék és ikonok nagyban segítenek abban, hogy kevésbé legyünk a memóriánkra hagyatkozva.

3. Kérdés

Szerelt fel kapaszkodókat, melyek színe kontrasztos a háttérfelülethez képest?

A kontrasztos színek alkalmazása megkönnyíti a tárgyak beazonosítását. A kontrasztos színű kapaszkodókat tehát könnyebb felismerni és ezáltal megragadni is.

4. Kérdés

Elkerülte az erőteljes minták alkalmazását?

Az elme kontrasztokat használ az alakzatok (és árnyékok) felismerésére. Az erős kontrasztmintájú felületek kihívást jelentenek az elme számára, mert azok megnehezítik saját pozíciójának beazonosítását. Demencia esetén az érzékek nagyobb erőfeszítést igényelnek, mely stresszhez és dezorientációhoz vezethet.

5. Kérdés

Megfelelő mennyiségű fény van a térben?

Ahogy idősödünk, folyamatosan gyengül a szemünk. Egy gyermeknek körülbelül fele annyi fénymennyiségre (lux) van szüksége ahhoz, hogy ugyanazt a tevékenységet végezze, mint egy felnőtt, és az idősebb korúaknak még akár annak a duplájára is szüksége lehet. Demencia esetén a szem valószínűleg:

  1. homályosabban lát
  2. lassabban reagál a fényre
  3. kisebb látószöggel rendelkezik
  4. elveszíti a perifériás látást
  5. nehezen érzékeli a mélységet

A demenciával élő embernek több fényre van szüksége, mely csökkenti a stresszt és növeli a kényelmet!

Konklúzió

Amennyiben 4-5 kérdésre “Igen” a válasz:

Gratulálunk! Az otthona valószínűleg már demenciabarát környezet! Ha még jobbá szeretné tenni, egyórás online konzultációnkat javasoljuk. Ez idő alatt közvetlen visszajelzést adunk azzal kapcsolatban, hogyan javíthatja otthonát. Ha érdekli ez a szolgáltatás, kérjük, töltse ki kérdőívünket

 

Amennyiben 0-3 kérdésre “Igen” a válasz:

Az otthonán még lenne mit fejleszteni, és készséggel állunk szolgálatára, hogy az demenciabaráttá váljon! Javasoljuk, hogy töltse ki ezt a kérdőívet, hogy többet tudhasson meg otthonáról. Az Ön helyzetétől függően tudunk ajánlatot küldeni konzultációs és/vagy tervezési szolgáltatásainkra!

Kapcsolat

Tegye otthonát demenciabaráttá!

Hungarian architect Orsolya Mátyus

Írjon e-mailt Orsolyának!
ORSOLYA.M(kukac)WECARE.HU