«     CSALÁDI HÁZ     »

ÉV

2021

PROGRAM

Családi ház bővítés

STÁTUSZ

Kivitelezés alatt

HELYSZÍN

Csömör, Magyarország

ÉPÍTTETŐ

Magán

KIVITELEZŐ

SUBEDA Bt.

STATIKA

Házi Bence

GÉPÉSZET

ÉG-Planner Kft.

VILLAMOSSÁG

KORI-TERV Bt.

Magyarországon a “Kádár Kocka” típusú házak száma 800 000 körülre tehető. Bár kialakításuk nem a hagyományos magyar építészet elvei alapján készült, a jelenlegi táj megjelenését nagyban befolyásolják, és az építészek feladata a meglévő épület állományra reagálni, a mai kor szellemébe illően felújítani, bővíteni.

Építészeti koncepciónkban fontos szempontnak tartottuk a meglévő szerkezetek maximális felhasználását. Karakterében viszont inkább egy oszlopos-tornácos parasztházak ihlette, kortárs, letisztult épületet szeretnénk létrehozni. Úgy gondoljuk, hogy a fenntartható építésre nagyon sok választ kaphatunk a hely szellemébe illő, tradicionális építészetben. A délkeleti homlokzatra tervezett tornác amellett, hogy kellő napfényvédelmet biztosít a konyha és nappali számára, az év nagy részében használható lakótér, mely közvetlen kapcsolatot létesít a kerttel. Bár oldalhatáron álló beépítési módról beszélünk, saroktelek révén az utcai homlokzaton is javasoljuk nyílászárók elhelyezését, így az a hosszú, zárt fal helyett barátságos, az utca felé megnyíló karaktert kap.

Fenntarthatósági okokból a lakóépület megfelelő hőszigeteléssel és napelemekkel támogatott talajhőszivattyús fűtéssel rendelkezik.