«     SZOCIÁLIS LAKÁSOK     »

ÉV

2015

PROGRAM

Szociális lakások

HELYSZÍN

Hétes telep, Ózd, Magyarország

STÁTUSZ

Koncepció

A magyarországi roma lakosság lakhatása az egész országot érintő kérdés. A roma kultúra közösségi beállítottságú, és szoros kapcsolatban áll a kerttel/udvarral. Ez nem fér össze a gyakran javasolt magas építésű szociális lakhatási programokkal.

Az Ózdi Hétes telep egy 100 százalékban romák által lakott terület, és a 400-500 lakóból senkinek sincs stabil munkahelye. Az ott lakóknak folyamatos fenyegetettségben kell élniük, attól félve, hogy házaikat lebontják, őket pedig kitelepítik.

Ezzel a tervezés alapú kutatással alternatív forgatókönyvet kínálunk az ott lakóknak. A fő stratégia a tanítás; egyrészt ez a saját otthonuk építésének és fenntartásának megtanulásáról szól; másrészt, hogy megtalálják a saját megélhetésük támogatására szolgáló eszközöket a közösségen belül. Az oktatási program által támogatott lépésekben felépülő lakhatási stratégiával a lakosok megtanulhatják, hogyan fejlesszék a meglévő otthonukat megfizethető vagy ingyen elérhető alapanyagokkal.

A projekt a meglévő telep bővítési és fejlesztési programjából, valamint egy új, az út túloldalára udvarok köré tervezett épületegyüttesekből áll. Mindkét esetben a biztonság és a közösségen belüli bizalom kiépítésére választottuk ezt a zárt térbeli elrendezést. Mivel a belső terek szűkösek, a lakosok az udvarokat közösen használják ételek tárolására, ruhák szárítására és összejövetelek szervezésére.

Az új építésű házaknál fontos kiindulási pont, hogy a bővítéseket a lakók végzik. Az első fázis az abszolút minimumot nyújtja egy 2-3 fős családnak, hosszú távon viszont két irányba, két szinten bővíthetők. A lakosok maguk építhetik házuk új falait majd az azokra kerülő új tetőt, hogy saját igényeinek megfelelően, saját eszközeikkel bővítsék otthonukat. Ily módon kezükbe vehetik az életüket befolyásoló döntéseket!